söndag 23 augusti 2009

Lagfarter och inteckningsprotokoll

För att få veta lite mer om personerna man forskar om, än de data som finns i kyrkböckerna, så kan man titta i t.ex. domstolshandlingar. Där finns bland annat lagfartshandlingar och dokument om inteckningar. Lagfartshandlingar innehåller ett köpekontrakt där man får veta en hel del om köpeskilling, olika villkor om födoråd mm. I lagfarten står också när säljaren köpt fastigheten och på så sätt kan man ganska enkelt följa en fastighets ägarlängd tillbaka i tiden. Uppgift om förvärv finns också ibland i inteckningshandlingar. Satt och tittade i Resele tingslags häradsrätts arkiv AII:26 för 1902 och hittade följande inteckning.

§38 Lägenhet afs. fr. Gårelehöjden 1 3/8 Sel. nr 1 (Junsele sn). Förnyelse III:54:41

På därom af Kronolänsmannen Emanuel Olsson framställd begäran förnyade Hds Rn den inteckning som den 6 September 1892, §21, beviljats uti den Abraham Andersson och hans hustru Stina Erika Persotter tillhöriga, från 1 3/8 seland N:1 Gårelehöjden afsöndrade lägenhet hvarå de den 12 Oktober 1881 erhållit lagfart, för etthundranittiofem kronor med fem procent ränta enligt skuldebref den 20 Maj 1892 till Häradsdomaren J.M. Palin i Kläpp eller order; därom bevis tecknades å det i ???? ingifna skuldebrefvet.

Allt är inte lätt att läsa och som ni kan se är det ett ord som jag har problem med (ordet i slutet som är ersatt med ????). Någon som kan hjälpa mig läsa detta ord? Dokumentet finns på SVAR-hemsida och Bildid är A0025387_00051. Med hjälp av det som finns skrivet i detta dokument så kan man sedan gå vidare till 1881 och följa vem som ägt lägenheten före Abraham Andersson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar