onsdag 2 december 2009

Junsele Handelsbank

Har precis fått hem ett kort som visar Handelsbanken i Junsele. Tror att det är samma hus som Handelsbanken ligger i idag också. Köpmangatan 33 står som adress på nätet och bilden borde föreställa korsningen mellan Köpmangatan och Riks 90 ner mot bron. Huset som är bredvid ser ut att även det innehålla någon affär, någon som vet mera? När kan denna bild vara ifrån, några förslag???

Kortet är skickat till Fröken Eva Ståhl i Östveda, Hedesunda. Avsändaren heter Kajsa. Tyvärr så är stämpeln så otydlig så det går inte ens att se vilket årtionde som kortet skrivits.

Hoppas att någon kan berätta mera om husen på bilden!!

3 kommentarer:

  1. Handelsbanken, det vänstra av husen uppfördes runt 1935 av klockaren, organisten, folkskoleläraren, och bankmannen Johan Olof Sjölund, född i Häggdånger 1860. Han var gift med Anna Lif från Lillegård i Junsele och huset till höger uppfördes av dem runt sekelskiftet 1900. Byggnaden var ursprungligen en tvåvånings parstuga på hustruns hemgård i Lillegård men fick köpas av Johan Olof och Anna, varvid det timrades upp i samhället och gjordes om.
    Under många år hyrdes nedre planet ut till olika affärsverksamheter, och under lång tid fanns där Sigurd Abrahamssons tryckeri. Under 1970- och 80-talen bedrevs elfirma i lokalen, och under 1990-talet användes det även av Stig Uhlin och Margita för vissa ändamål i anslutning till deras gardinaffär. De övre våningarna användes till hyreslägenheter. Byggnaden revs så sent som för 4-5 år sedan

    SvaraRadera
  2. Tack för informationen Göran. Det var intressant att få lite mera fakta om husen. Jag var osäker på om huset till höger var rivet eller ej men så är det ju inte varje dag (år) som jag åker förbi i Junsele.

    SvaraRadera
  3. Jag har för mig att Junsele alpina sålde och byte utrustning där slutet på 70 talet och början på 80 ...allt från skidor,bjäxor skridskor,hjälmar mm mm...mvh Donald

    SvaraRadera