torsdag 15 december 2011

Torget i Ramsele

Här kommer en bild från centrala Ramsele. Huset rakt fram är gamla kommunhuset och det till vänster är Faxen. Den lilla kiosken rakt fram kommer jag inte ihåg utan den måste ha försvunnit senast tidigt på 70-talet. Någon som känner till den och vet vem som hade den?


Ramsele kommun uppgick i Sollefteå kommun på 70-talet så det jag mest förknippar det huset med är att tandläkaren höll till där när jag gick i skolan (och än idag tror jag). I Faxen var det bio, danser och bibliotek och där har i alla fall det sistnämnda flyttat ut.

Någon som har ett förslag på när bilden är tagen? Jag skulle gissa på 50- eller 60-talet.

2 kommentarer:

  1. Det är Elof (Loffe) Karlströms korvkiosk.
    Han hade korvkiosk på åtminstone fyra ställen i Ramsele på 50-talet och 60-talet. Detta var ett.
    Kortet fotograferat 1959.
    Faxen helt nybyggd. Kan vara fotograferat före invigningen 16/8 1959.

    Ja, folktandvården ligger fortfarande på övre våningen i f.d. kommunalhuset.

    Du skriver om biblioteket (folkbiblioteket). Biblioteket låg först i kommunalhuset på övre våningen bredvid folktandvården. När Faxen byggdes flyttade biblioteket till Faxen. Nedre våningen till höger om ingången. Flyttade därefter tillbaka till kommunalhuset. Till lokalen där Ramsele kommunalfullmäktige höll sina sammanträden. På övre våningen till höger (med de stora fönstren). Idag ligger biblioteket i skolan. Slogs ihop med skolbiblioteket.

    SvaraRadera
  2. forts..
    Kan kanske lägga till att Elof Karlström efter sin tid i Ramsele flyttade till Härnösand där han övertog något vid namn "Ådalsgrillen".

    Elof var son till Johannes Karlström och bror till Albert Karlström. Vill du läsa något lite mer om Johannes och Albert kan du gå in på denna sida och klicka på "historia".

    http://www.narkvalite.se/

    SvaraRadera