lördag 21 april 2012

Krångåkerskolan

Hittade detta kort på Tradera idag. Inte så vanligt motiv, det är Krångåkerskolan i Ramsele. Där gick klasserna 1-6. Idag så inrymmer huset SVAR.


Mellan fotbollsplanen och vita huset ovanför finns det en tennisplan (eller iaf fanns det när jag gick i skola i Ramsele). I huset som man bara skymtar hörnet på nere till höger bodde en klasskompis. Västerut har det byggts en hel del hus sedan detta kort togs och där finns idag Ramsele ishall. Husen uppe i överkanten är i byn Krången. Till höger en bit utanför kortet ligger Ramsele kyrka.

4 kommentarer:

  1. När du skriver att detta är Krångåkerskolan är vi nog inte helt överens. Jag tror att det blir mer rätt om vi säger att detta är Ramsele Kommunala Realskola. 1958 var det realskola. Namnet ändrades långt senare till Krångåkerskolan. I realskolans förlängning ser man till vänster löparbanan. Till höger om löparbanan längdhoppsgropen och den lilla gråa fyrkanten längre till höger var höjdhoppsgropen.
    I det "vita huset" (om jag fattat dig rätt) bodde 1958 folkskollärare Albert Nordin med fru Malin.
    I din klasskompis hus bodde 1958 målaremästare Jönsson.

    Här kan du spara ner samma kort (14/1958) i betydligt bättre kvalitet.
    http://i1144.photobucket.com/albums/o496/Wivex/R023.jpg

    Här har du ett kort på Ramsele Kommunala Realskola fotograferat vid ungefär samma tidpunkt.
    http://i1144.photobucket.com/albums/o496/Wivex/R024.jpg

    SvaraRadera
  2. Tillägg:
    Först gick man sex år i folkskola och därefter fyra år i realskola. Därefter tog man realexamen. Innan realskolan byggdes fanns i Ramsele bara en s.k. högre folkskola. Närmaste realskola låg då i Strömsund.

    SvaraRadera
  3. Tack för informationen, intressant läsning.
    mvh
    Mats

    SvaraRadera
  4. I folkmun kallades villorna till vänster om skolan "Skuldåkern", sannolikt av att de som byggde fick låna en del pengar. Tennisplanen byggdes ca 1972 och jag har tillbringat många timmar på den. Riktigt bra banor. Ett minne är att jag efter tre dubbelfel kastade racketen i skyddsnätet men råkade träffa en stolpe så skaftet gick av....
    En annan Mats

    SvaraRadera