tisdag 12 juni 2012

En bra bok

Ett litet tips på en bra bok. Den heter  Funkisar - folkgruppen med det lilla extra. Den är skriven av Nicole Kling och hon berättar om hur det är att ha en bror med Downs syndrom. Där beskriver hon sin uppväxt på 90-talet tillsammans med sin bror Larry och alla de glädjestunder som hon fått uppleva med honom. Men där finns också den andra sidan som hon blev medveten om och fick börja kämpa mot redan i skolan och det är människors okunnighet och många gånger nedlåtande sätt mot funktionshindrade.

Det finns en intervju med henne på denna adress http://urplay.se/169584.

Jag läste boken i stort sett från pärm till pärm i ett svep och kände igen många saker trots att Olle bara är fyra år gammal. Det blev många igenkännande skratt men det var vid mer än ett tillfälle som det kom en tår när jag insåg att när det kommer till fördomar och kunskap så har det hänt en del på 20 år men långt ifrån så mycket som det borde. Det som vi verkligen blivit varse är att man hela tiden måste kämpa för det stöd som han behöver och har rätt till enligt lagen. Just nu är det stödet på förskolan som är den stora frågan. Här är det jättestor skillnad mellan olika kommuner där det t.ex. i Stockholms kommun finns en resurs (en person) till varje barn medan det där vi bodde tidigare "bara" var en resurs till hans grupp. Här finns det ingen extra resurs alls. Lite trist att det skall vara så olika.

Vår lilla 4-åring är en liten bestämd kille som tecknar till oss, säger några ord eller drar runt oss till olika platser och pekar så att vi skall förstå vad han menar. När vi säger åt honom vad han skall göra så säger han nej eller skakar på huvudet om det inte överensstämmer med hans planer, och det gör det sällan, för planer och ideer har han många. Inte lätt att vara bestämd och stå på sig när han gör saker som han inte ska och sedan lägger huvudet lite på sned och ler oskyldigt men illmarigt.


En liten söt och charmig kille med blicken full av bus!!!

1 kommentar:

  1. Hej Mats!
    Jag jobbar på en gruppbostad med en 46 årig down tjej! Fint att läsa denna artikel om era erfarenheter och om er lille son! Det är fint med engagerade och kämpande föräldrar med barn med diagnos. Jag bodde fram till 63 i Gulsele (ansvarar för deras hemsida sedan 02 och jag är upp till Junsele varje sommar, fast vi har ingen fast förankring längre i byn mer än en kusin (Johan o Gerd Johanssons från Fallet med sonen Stefan)). Mina rötter är Petrus och Eva Johansson, Vallen och Anna Hallin med dottern Kristina gift med Adolf Ulander, även där Junselevallen.
    Allt gott till dig och din familj, /Kurt

    SvaraRadera