fredag 29 januari 2016

Ständig motvind

Den här hockeysäsongen har verkligen varit en serie matcher i motvind och det har hänt de mest oväntade saker runt MoDo och då har det mest varit med spelare och ledare som försvunnit eller tillkommit och inte otroliga vändningar eller suveräna matcher. Nu har vi nått omgång 38 och jag har sett nästan alla matcher på TV. Tyvärr inte haft möjlighet att se någon match live och det brukar ju inte heller gå så bra när jag är på plats och tittar på matcherna fast den här säsongen har det inte spelat så stor roll för de har förlorat ändå.

Till att börja med var spelet rätt dåligt och de hade otroligt svårt att täcka upp bakåt. Massor av dåliga beslut med fria motståndare som resultat och mål. Det sades att målvakterna var dåliga i pressen och på Facebook. Vi har väl blivit lite bortskämda med Ullmark och Forsberg som många gånger "stod på huvudet och räddade" vilket inte Reideborn och Bjurö gjorde. Till deras försvar så måste man säga att de många gånger inte hade någon hjälp av backarna. Dessutom visade de tilltänkta skyttekungarna märkbara brister. Ritchie som skulle vara vår förste center han lyckas redan i någon av de första matcherna trilla bakom motståndarmålet och skära sig, på sin egen skridsko, så illa att hälsenan nästan går av. Har inte kommit tillbaka i spel ännu även om det låter som ganska nära nu.

Den handplockade tränaren Huras fick inte prova länge innan han fick kicken och Andreas Johansson och Fredrik Olausson kom in istället. Det kändes som ett bra drag först och blev en injektion i någon match för att sedan bli stiltje igen under en lång period. Sedan började det försvinna spelare, och det var de som låg överst i lagets totala poängliga vilket först kändes lite märkligt men man vet ju inte allt som händer bakom kulisserna.

Sedan har vi alla tacklar och avstängningar. Där situationsrummet, disciplinnämnden och, som Peter Forsberg sa i sitt tacktal när hans tröja hissades förra året, "den evigt jävige" Peter Andersson varit huvudpersoner och mycket ifrågasatta. En period var det nästan en avstängning i varje match, ingen vågade göra en tackling för risken att bli avstäng för en huvudtackling. Men vissa spelare och lag kom undan hela tiden medan andra fick spelare avstängda för ingenting. Nu är man väl alltid lite partisk och det som görs av de egna spelarna blir aldrig lika tydligt som det omvända. Rätt många spelare i MoDo som har varit avstängda hittills under säsongen och jag tycker att det varit flera tveksamma avstängningar.

Jag har varit irriterad många gånger på spelet och hur spelarna verkar åka runt utan att vilja ha pucken och hjälpa varandra utan många gånger har de skickat iväg puckar till spelare som inte tagit sig loss från sin markering och inga tacklingar och ingen kämpaglöd. Men mest irriterad har jag varit över den fruktansvärt dåliga domarkvaliten det är i SHL och MoDo har verkligen inte fått med sig utvisningar ens på hemmaplan. Vet inte varför det är så men de ramlar inte så fort någon petar på dem som Brynässpelarna och åker inte runt och hakar och slashar som Färjestad. Det har varit en handfull tydliga klubbor i ansiktet på diverse spelare som inte har renderat i en enda utvisning. Nu har de ju varit rätt dåliga i powerplay så det har väll inte spelat så stor roll. Tycker ändå att kulmen nåddes i matchen igår mot Rögle när Carl Grundström blir utvisad för slashing när Röglespelaren tar tag i hans klubba och bara lägger sig ner. Sedan blir det också, till allas förvåning en utvisning på Jakobsson som ingen har sett. Det här blev omdiskuterat och Wikegård skrädde inte på orden om vad han tyckte om utvisningarna i sändningen i Cmore och även Mikael Nordstrand var kritisk till hur det gick till, i sin krönika.

Men i senaste matchen mot Rögle så spelade de i tredje perioden ut Rögle men hade för dåligt självförtroende samt att Volden i Rögle-målet var ruggigt bra för att sätta chanserna. Fast det var igår en helt annat intensitet än innan, alla jobbade för varandra, passningsspelet satt bättre och de snurrade bitvis rätt friskt. Fortsätter de på detta sätt så kommer de att ta en del poäng framöver tror jag. Sedan visade finnen Filppula egenskaper som gör att jag tror att han kan bli riktigt nyttig och dessutom kommer snart Ritchie tillbaka. Jag ser alltså lite ljus i tunneln och ser första och främst fram mot matchen mot Färjestad imorgon och sedan får vi se hur många placeringar de kan klättra på de omgångar som är kvar.

Här finns Tidningen Ångermanlands intervju med den nya Ilari Filppula.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar