tisdag 5 april 2016

För 31 år sedan.

Fredagen var en ytterst tråkig dag. För första gången sedan 1984 degraderas MoDo till en lägre division. Denna gången från SHL och förra gången från Elitserien. Tycker inte riktigt att de gjort sig förtjänt av detta efter sju matcher i en serie mot Leksand men det är inte alltid det bästa laget som vinner. I och med att det blev klart att det blir hockeyallsvenskan nästa säsong så upphörde alla kontrakt att gälla (de flesta iaf) och MoDo står nu utan lag. En fortsättning kommer att följa med förhandlingar med de spelare som ledningen vill behålla och det kommer att ta ett tag misstänker jag. Viktigast är nog att få klart med tränare som sedan kan ha en chans att få välja vilka spelare som det skall satsas på. Så det kommer säkert att bli en spännande vår och sommar. Blev lite nyfiken på vad som hände med spelarna förra gången 1984 när de åkte ur men misstänker att det kanske var annorlunda med kontrakten då, att de kanske gällde även i Allsvenskan. Säkerligen var det mer klubbhjärta då också.

Har för mig att det då fanns en kedja med Per Nilsson, Mikael Hjälm och Erik Holmberg som gjorde rätt mycket poäng (kanske den kedja som var poängbäst) och där samtliga tre försvann till andra klubbar. Hjälm drog till Björklöven och de andra två till Brynäs. Totalt gjorde de 43 mål, 63 pass och totalt 106 poäng. Saleva drog tillbaka till Finland. Jerry Lundberg till Sollefteå, Sture Andersson slutar liksom Ulf Thors fast den senare slutade redan under säsongen efter att ha spelat bara fyra matcher. Per Forsberg flyttar till Vita Hästen och Hardy Åström till Södertälje. Kvar blev det 16 spelare som bestämde sig för att ta upp MoDo tillbaka igen.

Till säsongen 84-85 i division 1 anslöt dessutom Håkan Hjerpe som blev poängbäst med sina 49 poäng i serien (varav 31 mål). Min stora idol när jag var yngre Lars Molin kom tillbaka ifrån sin tre-åriga NHL-karriär och bland övriga nya spelare kan nämnas Anders Wikberg och Lennart Hermansson. Bland de som spelade båda säsonger kan också nämnas genuina MoDo-spelare som Tommy Själlin, Ulf Norberg, Robert Frestadius, Lars Byström, Lennart Jonsson, Ulf Ödmark. Detta gäng studsade genast tillbaka och det blev bara en säsong innan MoDo var tillbaka i Elitserien.

Vad händer denna gång då? Det återstår att se men vad man kan konstatera är att det är väldigt få spelare som har sitt ursprung i MoDo, många amerikaner och finnar som kanske inte har hjärtat för klubben, så att de stannar kvar i en lägre division. Och det är väl kanske bra det också så att det blir ett omtag för hela föreningen och en satsning på egna förmågor ifrån juniorleden.

Vilka kan då tänkas stanna kvar i Allsvenskan nästa år? Totalt har 35 spelare representerat A-laget under säsongen och flera av dem har försvunnit redan under säsongen. Redan någon dag efter att degraderingen var ett faktum så släpptes den dåligt bevarade hemligheten att Victor Olofsson skall spela i Frölunda nästa år. Sedan är det en massa rykten. Adam Reideborn och Possler till Djurgården. Amerikanerna försvinner säkerligen. Emil Pettersson kommer att spela kvar i SHL, Grundström är nog förlorad. Tränarna har också diskuterats. Styrelsen hade ett möte på söndagen och där bestämdes det att de bad Per Svartvadet att prata med Andreas Johansson om att fortsätta. Här kommer en lista på de som jag hoppas och tror stannar kvar:

Tränare: Andreas Johansson och Fredrik Olausson
Målvakt: Jonatan Bjurö
Backar: Oscar Hedman, Niclas Torp, Emil Djuse, Albin Carlsson och Jesper Lindgren.
Forwards: Per-Åge Skröder, Byron Ritchie, Axel Ottosson, Kristian Jakobsson, Peter Öberg (om han kommer tillbaka), Ludvig Nilsson och Tim Wahlgren.

Jag skulle kunna ta Patrick Dwyer och Illari Filpula också men tror inte att de stannar. Otso Rantakari är också en ok back. Men i övrigt fyll på med juniorer som exempelvis Albin Runesson och gamla MoDo-spelare som Andreas Molinder och John Westin. Det finns säkert någon lovande juniormålvakt som kan komplettera Bjurö.

Det skulle väl kunna bli ett ganska ok lag eller vad tror ni? Konstaterade att det kommer bli betydligt mindre spelare som kör vidare än det var 84-85 men samtidigt så har det de senaste åren varit sådan spelaromsättning från år till år så det kanske inte blir någon skillnad med antalet nya till nästa säsong. Skillnaden kanske bara blir att det blir lika dugliga spelare men med mera hjärta och till ett billigare pris.


En bild tagen den 29 februari när jag var i Fjällräven Center och tittade på MoDo mot Västra Frölunda. Detta är åldringarna med riktigt MoDo-hjärta som hänger i taket på arenan.


Här har vi ungdomarna som skall ta över inom några år och se till att MoDo blir ett stabilt lag igen i SHL.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar