tisdag 23 augusti 2016

Donald och Lucy

En dag i sommar begav jag mig ner till Brunnssalongen på Söderköping Brunn för att lyssna på en föreläsning av Donald Johanson. Hade sett notiser om det på Facebook och tyckte det var intressant att höra någon berätta om upptäckten av Lucy.


Det var många andra som var intresserade av att höra hans berättelse och när jag kom dit en halv timme innan han skulle börja så var det nästan fullt på de stolar som var framsatta, tur att de hade några till.


Han inledde sitt föredrag på svenska och berättade att han hade sina rötter i Söderköping.


Han visade ett kort på sina föräldrar, Torsten och Sally. Fadern Torsten utvandrade till USA och Torstens bror Ivan blev kvar i Sverige och tog två guldmedaljer i OS i Los Angeles 1932 och ett guld i Berlin 1936. Sporten var brottning och i Los Angeles tog han medalj i två olika klasser genom att banta fem kilo från en dag till nästa.


Lucy upptäcktes en söndag i november 1974 i Etiopien. Namnet kom från den kända sången "Lucy in the sky...." då det efter upptäckten, vid något tillfälle, spelades den låten så att de som höll på att göra iordning skelettet hörde sången och tyckte att det var ett passande namn.


Här visar han hur han har lyckats placera in Lucy i det stora mänskliga stamträdet.


Don fick en stor applåd och ett tack av släktingen Christer efter sitt föredrag.


Några frågor hann han också med att besvara under den dryga timmen långa föreläsningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar