fredag 17 april 2020

Två pandemier

Det är bara drygt 100 år sedan vi hade en stor pandemi i Spanska sjukan, då dog närmare 40 000 svenskar. Det var också ett virus som slog hårt mot främst yngre personer och också gav sig på lungorna. I Ramsele och Junsele var det många som dog och jag har skrivit ett blogginlägg tidigare om vad som hände i Junsele församling här. Min farmors mor dog i Spanska sjukan i Ramsele.

Farmors mor Inga Karolina Sundqvist f Nilsdotter 1877-1918.

Corona och Covid-19 har snabbt blivit kända begrepp för det påverkar hela världen. Det började i Wuhan i Kina i slutet av förra året men när jag först hörde om det så trodde jag inte det skulle bli så stora konsekvenser av ett virus. Spridningen tog fart och har bara ökat. Just nu är 2 152 647 personer bekräftat smittade i världen, 143 801 personer har dött. Flest döda är det i USA, följt av Italien och Spanien. Ett Italien där smittan tog fart i slutet av februari i den norra delen. Detta var ungefär samtidigt som Stockholm hade sitt sportlov och många var på skidresa i Italien. Första dödsfallet i Sverige skedde redan i slutet av januari i Jönköpings län men det var i början av mars som det verkligen tog fart och idag rapporterade Folkhälsomyndigheten 1400 personer avlidna i landet av Covid-19. De flesta är äldre, drygt 85% äldre än 70 år.

Folkhälsomyndigheten är vår expertmyndighet och statsepidemiologen Ander Tegnell har blivit en kändis. Lugnt och tryggt har han stått på många presskonferenser och deltagit i otroligt många intervjuer i TV, tidningar och radio. Jag undrar när han sov under de tre första veckorna för då var han med i olika media dygnet runt. Han har tålmodigt och tydligt svarat på alla mediafrågor både på svenska och engelska trots en hel del ifrågasättande och påhopp om att Sverige gått för snällt fram.  Tycker att råden, rekommendationer och direktiv varit tydliga och det är bra av regering och riksdag att lita på sin expertmyndighet. De har alternerat med bra rekommendationer och förbud som har begränsat smittan och ändå inte behövt göra som många andra länder som stängt gränser och allt i sina länder. Även Johanna på socialstyrelsen har varit strålande på att redovisa läget inom sjukvården.

En del av rekommendationer och förbud har ändå fått en enorm påverkan på vårt samhälle, en påverkan som jag aldrig varit med om sedan jag föddes och jag kan tänka mig att vi måste tillbaka till andra världskriget för att komma i närheten av det. Flyg utomlands och även inrikes har nästan helt upphört. Inrikes resor med andra färdsätt har också minskat radikalt. Idrotts- och andra evenemang med mer än 50 personer har fått ställas in, företag har permitterat eller varslat alla eller en hel del av sin personal, företag har gått i konkurs. Restauranger och affärer får inga kunder. Regeringen har i alla fall satt in ett stort antal åtgärder för att rädda många företag.

Utvärdering av hela detta kommer säkert att göras på många ställen efteråt för att se om åtgärderna som gjordes var de bästa eller om det skulle gjorts på annat sätt. 1400 döda är ju inte alls bra och det är väl det värsta i detta, och det kommer att bli många fler även om trenden ser avtagande ut, i alla fall i Stockholm. Att smittan kommit in på så många äldreboenden är ett misslyckande för "vi ska skydda våra äldre och äldre äldre" är något som sagts sedan början. Där gäller det nu att göra åtgärder för att inte fler äldreboenden ska drabbas. Jag är så glad att Sollefteå kommun var förutseende, och gick ut flera veckor innan det blev ett krav, och högst påtagligt begränsade besök till äldreboenden i kommunen.

De flesta på jobbet har jobbat hemma i en månad och en fortsättning kommer det att bli i många veckor till. Aktiviteter och evenemang har ställts in och helt plötsligt har man mycket mer tid hemma med familjen så det gäller att ställa om och göra det bästa av situationen. Det är också något som jag reflekterat över att ändå de flesta av Sveriges befolkning funnit sig i alla rekommendationer och ändrat sina ordinarie rutiner för att stötta samhället. Många har också ställt om sin verksamhet för att tillverka handsprit eller skyddskläder, anmält sig som frivilliga att hjälpa till i sjukvården, anmält sig för att hjälpa de som är 70+ med att handla mat och medicin, restauranger som har försett sjukhuspersonal med pizzor och annan mat.      

Sjukvården har gjort ett strålande jobb och verkligen fått jobba så att de går på knäna. De gör allt för att rädda så många svårt smittade som möjligt. Det har varit många inlägg på Facebook från sjukhuspersonal som beskriver deras hårda jobb men också säger att de gör allt i sin makt för att rädda liv men vill att vi skall göra något för dem och det är att minska våra sociala kontakter och definitivt stanna hemma om vi har symtom. Det borde väl inte vara så svårt att göra dem till lags där? Här kommer en hyllning till dem och en uppmaning till alla andra.

Hyllning till sjukvården.

Den som skrivit denna låt (och flera andra under denna pandemi) heter Jacke Sjödin och har sina rötter i Rö och Tara i Junsele sn.

Som avslutning vill jag säga att ni alla skall vara noga med att tvätta händerna, hålla er hemma om ni har någon symtom och följ övriga rekommendationer för att underlätta för vården och få denna pandemi att ta slut så fort som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar