lördag 30 maj 2020

Nästa hockeysäsong!

Hockeysäsongen tog slut på ett annorlunda sätt. Efter att MoDo gjort en strålande match i Umeå och vunnit i förlängning i den femte perioden. Efter 94 minuter gjorde MoDo-fostrade Magnus Häggström avgörande målet. Så långt var det bara jubel. Sedan kom Corona in på allvar som en viktig spelare i sammanhanget. Matchen som skulle bli årets match och finalserien som skulle bli århundrades finalserie i Allsvenskan. Match två blev utan publik i Ö-vik och det blev ett totalt antiklimax. Folk köpte TV-biljetter då ingen publik tilläts. Tystnaden var total i hallen. Det hördes varje ord som spelarna sa till varandra. MoDo som brukar ha ett enormt stöd av sin hemmapublik och de förlorade mest på tystnaden och förlorade klart. Det blev finalens sista match för sedan ställdes säsongen in och Svenska Ishockeyförbundet som är styrda av SHL bestämde raskt att Leksand och Oskarshamn är kvar i SHL och ingen uppflyttning. Jag förstår att man ställde in säsongen men jag har svårt att förlika mig med det snabba beslutet att låta SHLs två sämsta lag, som dessutom enligt regelboken därför tillhörde Allsvenskan, bara får vara kvar. Man kunde ha funderat på att utöka SHL med två lag eller, som är den sista utvägen enligt regelboken, lotta återstående matcher. Det hade varit mer rättvist.

Bara några dagar efter att det blir klart att säsongen ställs in och inga lag flyttas upp eller ner så börjar stjärnorna försvinna från MoDo. Först ut är poängligavinnaren Jonathan Johnson den 18 mars och bara några timmar senare presenteras han för Skellefteå trots att SHL infört värvningsförbud någon dag innan. Sedan rasade det bara på.1. Jonathan Johnson 18 mars till Skellefteå, SHL.
2. Erik Hanses 18 mars enligt ryckte till Almtuna, HA.
3. Victor Berglund 18mars till Luleå, SHL.


4. Patrik Karlqvist 24 mars till Vasa Sport, Finland.
5. Mathias From 27 mars till Düsseldorfer EG, Tyskland.
6. Henrik Björklund 31 mars till BIK Karlskoga, HA.
7. Joakim Hagelin 2 april till okänd  förening.
8. Kim Rosdahl 2 april till Oskarshamn, SHL.
9. Fredrik Olofsson 2 april till Oskarshamn, SHL.
10. Tom Hedberg 3 april till Brynäs, SHL.
11. Adam Tambellini 3 april till Rögle, SHL.

Till den dagen hade alltså MoDo förlorat nio av de tio första i den interna poängligan. De nio hade tillsammans gjort 155 mål, 216 assist och totalt 371 poäng enligt www.allehanda.se. I den artikeln berättade de också att det var bara fem allsvenska lag som mäktade med att göra 155 mål under säsongen. Första kedjan (Karlkvist, Johnson och Tambellini) samt Olofsson gjorde 97 mål tillsammans och det var lika många som AIK gjorde under hela säsongen. Så det är bara att konstatera att det är mycket kraft som MoDo förlorat.

Den 6 april så säger Björn Hellqvist om ett rykte att det talas om honom i Skellefteå att han inte hört något så han kan varken nobba eller tacka ja. Dagen efter börjar han flörta med Leksand i media och gör det ena uttalandet efter det andra där som tillslut gör att han gör sig omöjlig även hos MoDo-ledning. MoDos supportar blev rosenrasande ganska omgående när uppgifterna började komma fram i Media. Den 17 april kom uppgiften att Hellqvist ville ta med Bartosak till Leksand. Nu blev det storm och orkan bland MoDo supportrarna och här försvann väl möjligheten helt att han skulle kunna vara kvar som tränare. Han spelade ett fulspel men gjorde det så bra att det fanns tillslut inget alternativ. MoDo ledning förhandlade med Leksand och förhandlingen är i mål den 29 april när Hellqvist presenteras av Leksand kort efter att MoDo släppt honom. Då började också en rekryteringsprocess. Frågan är om inte Hellqvist rykte har fått sig en knäpp.

Flera som lämnade blev det:

12. Max Wahlgren 8 april till Kristianstad, HA.
13. Joel Wahlgren 8 april till Kristianstad, HA.
14. Mattias Norlinder 16 april till Västra Frölunda, HA.
15. Patrik Bartosak 24 april till Pelicans, Finland.
16. Illka Kangasniemi 30 april till Pelicans, Finland.
17. Nikolaj Belov 14 maj till Almtuna, HA.
18. Lukas Wernblom 14 maj till Mora, HA.

Många som försvunnit alltså och många toppspelare. Men under dessa månader sedan det abrupta slutet så har MoDo också värvat flera spelare som jag tror kommer göra bra ifrån sig nästa säsong. Dessutom finns det en del rykten om möjliga nyförvärv. De har också visat på ett bättre publiksnitt än på flera säsonger. Säsongsbiljettförsäljningen har gått bra och ligger över motsvarande försäljning samma tid förra året. Så mycket har gått snett denna säsong och känslan hos supportrarna är att "det är vi mot världen". Om det bara blir en säsong 2020-21 så tror jag att den kommer bli riktigt bra. Fortfarande väntar vi på en headcoach men de har en sändning i MoDo Chanell på måndag så förhoppningsvis presenteras huvudtränaren då och kanske någon spelare också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar