söndag 28 januari 2024

En bra bok

Har inte blivit så mycket forskat sista veckan utan jag har läst istället. Tänkte därför rekommendera en bok istället idag. Det är boken SKINN av Sara Strömberg.


Sara Strömberg är född 17 mars 1975 i Åliden sn, Västerbottens län. Hon flyttade omkring 1990 med sina föräldrar och syskon till Jämtland. Hon jobbar som frilansjournalist och författare i Östersund, där hon också bor. Har kommit ut med två böcker tidigare, Sly och Skred i samma serie som den senaste Skinn. Huvudpersonen är journalisten Vera Bergström. Mer fakta om Sara finns på hennes hemsida som är här

Baksidan av boken:

Vinterstormen piskar upp minnen i Storlien. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.

När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.

Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt – och är fortfarande farlig.


Jag har läst alla tre böckerna och skulle säga att de är lite likadant upplägg i alla tre. Första 50-80 sidorna är lite tunga att läsa innan man kommer in i intrigen och de parallella spåren. Den här boken var likadan och de första 80 sidorna tog några dagar att ta sig igenom medan jag tog mig igenom resten genom att sträckläsa. Med de tre parallella spåren från olika tider bygger hon upp en spänning som sedan kulminerar när det blir mer och mer tydligt hur saker och ting hänger ihop och upplösningen är inte helt oväntad när det väl händer men väldigt spännande. Kan verkligen rekommendera denna bok och det är så kul att författarinnan har kopplingar till Jämtland där jag bott under nästan tio år och känner igen delar av miljöbeskrivningarna.
Ser fram mot nästa bok.

Förutom dessa tre böcker har hon också varit med och skrivit de åtta böckerna om Storsjöodjuret Birger. Några av dem har vi och har läst många gånger för ungarna. Det var en period deras favoritböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar