Efter att ha följt en person fram till sin död i husförhörslängder och dödböcker kan det vara bra att leta fram bouppteckningen för att se lite mera om vilka saker som fanns i hushållet vid vederbörandes död. Dessutom kan bouppteckningar vara bra att titta på för att få reda på var arvingarna bor vid dödstillfället.
Daniel Persson var född den 25 oktober 1811 i Tara, Junsele sn. Han övertog gården efter sin svärfar och gifte sig den 24 mars 1839 i Junsele sn med Katarina Henriksdotter. Hon var också en bonddotter från samma by. Makarna fick flera barn men den 24 juli 1861 avled Daniel bara 49 år gammal.
Det gjordes en bouppteckning som fördes in som nr 37 i Sollefteå Häradsrättsarkiv FIIa:2. Där kan man läsa följande inledning.
År 1861 den 16de September förrättades bouppteckning Efter aflidne Bonden Daniel Pehrsson i Tara som genom döden afled den 20de sistlidne juli och Efter lemnade sig Enkan Kattarina Hindriks Dotter jemte Barnen, Nemligen sonen Pehr Danielsson 21 år, Erick Jacob 17 år, Hindrick 15; Samt Dottren Märta Johanna 12år, Botilla Christina 9, Kajsa Lovisa 6 och Andrätta endast 2 år Gammal och vare tillstädes icke alenast Enkan och Myndige sonen Pehr Daniel utan äfven för de omyndige Bonden Hindrick Jacob Jacobsson i Tara såsom för närvarande antagne Godeman och sedan Wederbörande blifvitt underrättad om Egendomens noga uppgifvande såsom den vid döds timmen befans så företogs verderingen som följer.
Efter en inledning som berättar om den döde och vilka anhöriga som finns till honom så fortsätter bouppteckningen med en uppräkning av de olika sakerna som finns i boet. I inledningen finns också namnet på den person som är förmyndare eller godeman för de omyndiga. I detta fall heter han Henrik Jacob Jacobsson (längre fram skrivs han som Henrik Jakobsson). Fortsättningsvis kommer en eventuell fastighet oftast som första punkt. Ofta hann människorna föra över gården på någon son men i det här fallet var Daniel så ung att fastigheten finns med.
Fastigheten: Hemmanet Nr 1 1 5/8 seland i Tara såsom Enkans Enskilda arfda jord före äkten skappets uptages öfver Taxeringsverde till 1000 RD
¼ uti Krono Hemmanet Rö, Långnäs och Södra Lill Tarsjö så kan icke till någott verde upptagas för närvarande.
Sedan börjar uppräkningen av alla föremål och det vanliga är att man börjar med allt guld och silver, därefter mässing, malm, koppar, tenn, porslin, järn osv. Av det som fanns i detta bo kan följande saker nämnas då det gäller guld och silver:
3 st Guld ringar a 3 RD 9
Ett par örhängen 9
En Mässing Tjedja med äkta förgylning 1
En Silfver Dosa 5
8 st Silfver mat Skedar a 5 RD 40
4 st the Skedar a 75 öre 3
Man är noga med att ta upp alla saker som finns och ibland även noga att anteckna skicket på de olika sakerna, bl a kan man under Tenn och Porslin läsa
En driksmug sönder 10 öre
Fortsättningen berättar om möbler, sängkläder, blecksaker, snickarredskap, grytor osv i en aldrig sinande ström av saker. När allt inomhus är avklarat fortsätter man ute med sommar och vinter körredskap. Den boskap som finns noteras:
Ett rött stod a 6te årett 130
Ett Brunt dito i 3je årett 100
En Rö Häst i 11te årett 130
En Brun dito i 3je årett 100
En ko Grante 30
En Do Wackerros 30
En Do Rökjind 30
Totalt på gården fanns fyra hästar, nio kor, en oxe, 22 får, 21 getter och två grisar.
På denna gård fanns det också en smedja och flera smidesredskap är upptagna i bouppteckningen. Fodringar och skulder tas upp och i detta fall verkar det som Daniel lånat ut pengar till många människor i byn. Han har 33 fodringar samt åtta stycken osäkra fodringar. Skulder har han bara tre stycken på totalt 179 RD. Summan för dödsboet blev 7419 RD 67 öre, en ganska stor summa för att vara vid mitten av 1800-talet.
Som avslutning intygar enkan att allt blivit nedtecknat och rätt värderat och hon skriver under med sitt bomärke (som är ett K). Även Hindrik Jacobsson skriver under som godeman och värderingsmännen skriver också på. En slags arvsskatt om 1/8 % tas ut till ”de fattigas andel” och det blir 8 RD 78 öre.
Här är lite av de saker som man kan finna i en bouppteckning, ett bra komplement till övrigt material.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar