onsdag 1 juli 2009

Azorerna

Detta har inte mycket med släktforskning att göra men det kan väl vara skönt att ta en liten paus från det ibland. Har besökt ett land som har legat högt upp länge på min önskelista, nämligen Azorerna. Sedan jag började plugga för snart 20 år sedan så har jag ofta hört talas om det Isländska lågtrycket och det Azoriska högtrycket. Ett högtryck som var lite annorlunda än det vi haft över Sverige de senaste 10-12 dagarna. Mera moln och en konstant vind som gjorde det livsfarligt att vistas i solen för en blek nordbo, det kändes ju inte hur solen värmde förrän man blivit röd. Ett sagolikt landskap som är varierande med sjöar, vulkankratrar, ljumma källor, varma källor, heta källor, kokande källor, "Irländska kullar", "Skottska slätter" och berg i en salig blandning. Helt klart värt ett besök och vi kommer säkert åka tillbaka.

Nu lite fakta och historia om landet.

Azorerna består av nio öar som ligger ca 1500 km från den Portugisiska kusten och drygt två och en halv gång så långt från den Amerikanska kusten. På huvudön, San Miguel, ligger huvudstaden Ponta Delgada och det var dit vi flög och där vi bodde. Landet är en autonomi i Portugal. De ansvarar själva för sin ekonomi men ansvar för vissa funktioner som ex. försvar och polis- och rättsväsen ligger i Lissabon. Cirka 240 000 invånare i landet där drygt hälften bor på huvudön.

Det är lite oklart när öarna upptäcktes men troligen var det Diogo de Silves som var i tjänst hos Henrik Sjöfararen som var först att gå iland på de obebodda öarna Santa Maria och Sao Miguel. Det var innan 1432 när den förstnämnda ön fick sitt namn efter en annan upptäcktsresande. Nybyggare från Portugal och Frankrike började bebygga Sao Miguel 1444. De sista två öarna upptäcktes 1452. Trots sin långa väg in till fastlandet så har Azorerna varit inblandade i såväl Portugals kamp mot Spanien under slutet av 1500- och början av 1600-talet och i frihetskampen på 1820-talet. En stor utvandring skedde på 1900-talet så det beräknas finnas över en miljon Azorer utomlands och då främst i Boston och i Kanada. Te och ananas är två viktiga produkter som produceras i landet.













I Furnas området så finns Ungdomens källa där man skall bli 20 år yngre om man doppar sig. Nu syns detta först efter två veckor så det dröjer väl kanske någon dag till. Varmt och skönt var det i alla fall med temperatur på 38-40 grader men oj vad vattnet var rostigt.













Landskapet varierar väldigt mycket och det kanske inte är något annat att vänta när man befinner sig på vulkaniskt område mitt i Atlanten. Här är i alla fall en massa kor som springer runt på kullar som påminner om Irland.













Detta är de berömda Tvillingsjöarna, två kratersjöar där den ena är blå och den andra grön. Anledningen till att de har olika färg är att himlen speglas i den ena och skogen i den andra. Kortet är taget från platsen där de flesta bilder som man brukar se på Tvillingsjöarna är tagna.












En av dagarna var jag ute på havet på valsafari. Det var otroligt spännande när vi fick möjligheten att komma väldigt nära en blåval, världens största däggdjur. På bara ca 30 meters avstånd kunde vi följa djurets rörelse i eller strax under vattenytan, under 10-15 min innan valen tackade för sig och försvann.

En mycket bra resa och det var inte så mycket turister eller typiska saker som "inkastare", "krims-krams", "gatunasare" eller "prutning" som i t.ex. länder i eller runt Medelhavet. Så får ni möjligheten så boka en resa till Azorerna. Den resebyrå i Sverige som har resor hit är Solresor.

1 kommentar:

  1. Tjusiga bilder från Azorerna. Kan inte påstå att jag kunde speciellt mycket om Azorerna tidigare. Tack för vykortet också.

    Hälsningar
    Magnus

    SvaraRadera