lördag 11 juli 2009

Olof Jonsson från Värmland

Jag har berättat tidigare om Olof Jonsson och nu skall jag fortsätta med hans liv i Junsele. Han kom ju upp 1865 enligt flyttbetyget (inte omöjligt att han var på plats lite tidigare) och gifte sig den 25 juni samma år med Greta Sofia Wilhelmsdotter. Hon var född den 22 mars 1845 i Nylunda, Bjurholms sn. Greta Sofia var en dotter till Wilhelm Petter Jonsson (1814-1884) och hans hustru Anna Magdalena Wester (1811-1872). Nästan hela familjen Jonsson hade kommit ner till Junsele från Västerbottens län. Det var föräldrarna och fyra döttrar, en dotter stannade kvar och gifte sig i Degerfors socken.

Olof och Greta bosatte sig först i Gårelehöjden för att 1881 flytta till Gåreleselet. Där skrivs Olof som arbetare och bodde där när han dog den 10 augusti 1910. Hustrun flyttade 1919 upp till Åskilje, Stensele sn och avled där den 6 november 1931.

Makarna hade tio barn och alla nådde vuxen ålder och det måste ha varit något ganska ovanligt på den här tiden. Barnen splittrades och det var bara tre av dem som blev kvar i Junsele. Dottern Hulda Maria som gifte sig (g. Lindberg), Karl Viktor och Beda Kristina som båda dog i Spanska sjukan (finns med i listan i föregående blogginlägg). Henrik Jakob och Nils Abraham utvandrade till USA. Jag har lyckats spåra dem till Plummer, Idaho 1921-22 men det kanske är någon som vet mera om vad som hände dem. Så långt jag hittat dem verkar de vara ogifta. Jonas Vilhelm, Olof Petter (som tog namnet Sköld) och Johan Alfred flyttade till Stensele sn. Äldsta dottern återfinns 1900 i Fors sn, Södermanlandslän med man och barn (g. Gustafsson). Här kanske det finns någon som kan fylla på med information om henne och familjen. Detsamma gäller dottern Margareta Johanna (som tog namnet Jonsson till skillnad från de andra syskonen som kallade sig Olsson eller Olofsson/Olofsdotter) som finns i Malma sn, Västmanland 1900. Hon var gift Fröström och hade då två barn.

Bilderna föreställer Olof Jonsson och Greta Wilhelmsdotter. Slutligen vill jag skicka ett tack till Marianne (ättling till Olof och Greta) som scannat bilder och skickat till mig.

2 kommentarer:

  1. Vet man när korten på Olof och Greta är tagna ungefär?

    Nu är pappa och mamma här. Måste sluta skriva därför.

    Hälsningar
    Magnus

    SvaraRadera
  2. Jag har ingen aning om när korten är tagna men de borde vara tagna på 1900-talet.

    mvh

    Mats

    SvaraRadera