onsdag 19 november 2014

Farmors fars handelsrörelse

Min farmors far Henrik Petter Sundqvist (1874-1967) föddes i Sundmo, Ådals-Liden sn men levde större delen av sitt liv i Imnäs, Ramsele sn. Hans fru Inga Karolina Nilsdotter (1877-1918) avled i Spanska sjukan och "Hinke" som han kallades blev därför änkling ganska tidigt och hade då åtta barn att ta hand om, den äldste 15 år och den yngste bara 3 år gammal. Mer finns här.

Farmor brukade ofta berätta om honom och att han höll på med allt möjligt och jag antar att han blev tvungen att kunna allt för att försörja sig och barnen. Farmor berättade ofta om hans affär.

 När han bodde väst i torpet så hade han affär där. Först gick han och nasade med knytet på kälken. När det var för dåligt väder för att vara i skogen. Han åkte ända upp till Tjärnäset och Vängel. Han hade ju distrikt bara inom Ramsele. De var tvungna att söka.

I digitala forskarsalen, Riksarkivet SVAR, finns det dokument som visar dessa ansökningar. Hinke finns i Västernorrlands läns landskansli. Avdelningens för handels-, förenings- och försäkringsärenden arkiv, Handelsregister för landsbygden, SE/HLA/1030034/C/C I/C I a/16 (1923-1924)  


Här ser man att han fick tillstånd den 29 december 1923. "Henrik Petter Sundqvist ämnar inom Ramsele socken idka handelsrörelse under firma Henrik Petter Sundqvist" Kungörelse om detta var infört i ortstidningen 10 januari 1924 och i allmänna tidningen 15 januari. Enligt samma dokument har rörelsen upphört 1951 men den upphörde troligen tidigare. 1951 gjorde de en drive och massor av tillstånd upphörde det året för verksamheter som redan varit borta under många år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar