fredag 2 december 2022

Fornlämningar

Genom att gå in på fornsök på Riksantikvarieämbetet så går det att få lite information om olika orters tidigaste historia genom fornlämningar som hittats. 


Byn Imnäs ligger på båda sidor om Fjällsjöälven. Norr om älven kallas det bara Imnäs medan den del som finns sydväst om älven kallas för Sörimnäs. Som man kan se på bilden ovan så finns det en del fornlämningar registrerade men vad jag kan hitta så finns det inget som är daterat, iaf inte vad man kan se på nätet.

Det finns flera gamla boplatser och även fyndplatser av gamla föremål. Punkterna i kartan är något av dessa två. Varje punkt går att klicka på och sedan får man mera information om fyndet.

Tittar man på den markerade punkten ovan så står det att det är ett fornfyndmed nr L1934:3763 och det är en fyndplats. Klickar man vidare så får man mera information och det finns också länkar till en del dokument som berättar om fynden. Följande finns om fyndet ovan:
Fyndplats för skifferbryne med hål (SHM 17098:2)


Ofta finns ett inventeringsprotokoll och det kan vara digitalt men ibland finns också något som kallas för inventeringsbok, som är handskriven. Just när det gäller detta fynd finns bara det digitala protokollet men möjligen kan man få mera information om man kontaktar Jamtli i Östersund.

Nordost om Imnäs finns det en gammal boplats som har nr L1934:3692. Om det fyndet finns följande information:
Boplats, osäker utbredning. På en yta av 5 m diam observerades enstaka skärvstenar i ytan.
Antikvarisk bedömning är möjlig fornlämning.
Bevakningsobjekt på grund av den ringa mängden skärvstenar samt att platsen använts för diverse aktiviteter i modern tid. Även läget är en aning problematiskt då större delen av platsen består av berghäll i dagen med små ytor av tunt jordlager mellan hällarna.
Terräng kring lämningen: NNV spets av udde i sjö, berghäll. Skogsmark, tallskog.
Vegetation på lämning: 2 tallar.

Det var lite information om två av fornfynden i Imnäs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar