lördag 3 december 2022

Älvsborgs lösen 1571

När jag letar efter Imnäs i Digitala Forskarsalen  så är de äldsta källorna som finns där som det går att få fram något om Imnäs från Älvsborgs lösen.

Detta står det om Älvsborgs lösen i Svensk Uppslagsbok från 1959 (band 32 sid 587):

Älvsborgs lösen, benämning på de lösesummor, som Sverige enl. frederna i Stettin 1570 och i Knäred 1613 skulle erlägga till Danmark för återfåendet av det i föregående krig förlorade Älvsborg, Sveriges vid den tiden enda hamn vid Västerhavet.  -- Enl. Stettinfreden skulle Ä. belöpa sig till 150,000 dlr, att erläggas under 3 år; Ä. enl. Knäredfreden uppgick till 1 mill. rdr, att betalas inom 6 år i 4 terminer, och Älvsborg samt kringliggande härad av Västergötland skulle, intill betalning skett, stanna som pant. -- Det mötte stora svårigheter för svenska staten att erlägga dessa summor, och tunga skatter pålades: 1571 års riksdag beviljade i och för Ä. tiondepenning av lösegendom (med vissa avvikelser för städerna); 1613 fastställdes en dryg bevillning för 4 år, vilken med hjälp av framför allt den svenska kopparhandeln samt även av utländsk kredit möjliggjorde betalningen. -- De i sammanhang med de båda Ä. uppgjorda handlingarna äro en viktig källa till kännedomen om denna tids Sverige, dess ekonomiska förhållanden och folkmängdsförhållanden.

I noteringen finns också hänvisad till olika litteratur som gjorts om detta genom åren.

I Älvsborg lösen 1571 återfinns Ramsele socken.

Där återfinner man ett antal byar i Ramsele sn. Dessa är i ordning Nordankiäll, Wängill, Nässjiö, Flinn, Vallenn, Bölett, Sandviken, Krånge, Nyland, Stamsell, Wijckenn, Offnanmo, Seell och Imnäs.

Imnäs är den sista byn i uppräkningen för Ramsele och det finns två hemman där.

Texten är inte så lätt att läsa men det ser ut som att dessa två hemman bebos av en man vid namn Helge Biörsson och en Erich Helgesson.

2 kommentarer:

  1. Kan du se vad det står om Nässjö? Vid tillfälle.

    SvaraRadera
  2. Inte lätt att läsa men står Ingrid som första namn men de två andra vågar jag inte gissa på. Titta på https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/B0001020_00174#?c=&m=&s=&cv=173&xywh=-148%2C2633%2C2266%2C1129

    SvaraRadera