tisdag 6 december 2022

Mantalslängden 1642

En källa att leta i för att kartlägga tidigare historien för Imnäs är mantalslängderna. De hittar man på Digitala forskarsalen hos Riksarkivet och första längden är från 1642.

I Svensk Uppslagsbok kan man läsa följande om mantalslängd (band 19, sid 287):

Mantalslängd, vid mantalsskrivning upprättad längd, upptagande samtliga inom mantalsskrivningsdistrikt boende, som skola där mantalsskrivas. För envar angives, särsk. för varje fastighet, namn, födelseår, civilstånd, yrke el. tjänst m.m. På grundval av m. upplägges röstlängd för val till både riksdagens A.k. och kommunala val ävensom skattelängder och pensionslängder.

Tidigare längder hade betydligt sparsammare med information än de som finns upp på 1900-talet.

På Riksarkivets sida är det lätt att hitta rätt då mantalslängderna är sökbara på församlingar. Här kan man se ägarna till hemman i  Imnäs 1642.

Imnäs 1642

Carl Olüfsson, man, hustru, dotter

Erick Ingemarson, man, hustru, son, två döttrar

Swen Ericsson, man, hustru, son, dotter

(Michil Markuss, man, hustru, moder, två inhyses)


Carl är med sista gången 1648 och en piga Karin står med från 1649. Swen och Erick finns kvar 1650. Mikael Markusson  är lite osäker då han står under Imnäs 1642 men redan från 1643 står det Viken framför honom men han står på samma plats i turordningen som 1642, dvs direkt efter Imnäsbönderna. Vi får se om vi kan hitta något mer om honom i domböckerna.   

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar