måndag 11 december 2023

Björn-Eck' och Björnskjutar'n i Moflo

Nu tar jag en liten avstickare från Forsmo för att genom en av Paul Lundins berättelser i boken Sanningar och sägner i Ådalsliden berätta om det hemman Johan Mauritsson tjänade på och senare lämnade för att ta upp sitt nybygge i Forsmo. Till saken hör att jag härstammar från hans hustru Anna Greta både i hennes första och andra gifte. Så hennes dotter Inga Maja (skrivs också som Ingrid Maria) är min morfars farfars mor.

Björn-Eck' och Björnskjutar'n

Moflo by tycks ha varit begåvad med skickliga jägare.

"Björn-Eck' " som egentligen hette Erik Andersson och tillhörde en av socknens största och anrikaste bondgårdar, den s k Erik Anners' gården i Moflo, där far och son sedan urminnes tider hette om vartannat Anders Ersson och Erik Andersson. Och forskade man längre bakåt i släkten kom man fram till nämndemannen och värnpliktige löjtnanten Hans Erichson, vilken var en högt uppsatt man under sin levnads tid under senare delen av 1600-talet.

Erik Andersson var född 1739 och av hedersnamnet "Björn-Eck" att döma, var han en framstående björnjägare, något som bygdens krönikor också ger belägg för. Hur många björnar han lyckades nedlägga är här liksom i andra fall med jägare levande under 1700- och 1800-talen diffusa men uppgifter från krönikörer inom Erik Anners' släkten påtalar att det rört sig om ett tiotal.

Erik Andersson lär ha varit en kraftfull person, inte direkt lång, men axelbred och välväxt, lugn och harmonisk till sinnet. Han lär också ha begagnat såväl björnspjut som lodbössa och var också en god och uthållig skidåkare. Trots att han förutom Anders han som kallades "Björn- skjutar n" - hade två andra fortlevande söner, Per och Olof, var det tydligen bara Anders som ärvt faderns intresse för jakt. Om pappan blev gammal - han dog 1831 hela 92 år gammal, blev sonen Anders endast 35 år och dog i vad som dödboken uppger vara tvinsot. Blodbrist/leukemi/ och kräfta i njuren voro väl de vanligaste sjukdomsorsakerna som inrymdes under uttrycket "tvinsot", med andra ord betydande att man tvinade bort.

Hur jag än forskat och frågat bybor och intresserade om några speciella historier beträffande Björn-Ecks och Björnskjutarn' s jaktäventyr, har jag endast fått fram två stycken. Inte heller huru många björnar fadern och sonen nedlade. En av dessa historier förtäljer huru "Gammel-Erik" som den äldre av de två kallades när han nådde de högre årgångarna, huru han och sonen Anders/Björnskjutar' n/ ringat in en björn som gått i ide vid Svarttjärnflon på Mofloskogarna. Det var bara far och son och en gråhund som en kulen senhöstdag begivit sig upp till platsen, männen beväpnade både med björnspjut och lodbössor. Hunden visade sig totalt respektlös mot sin store antagonist, och gav sig modigt in i idet och väckte den sovande björnen. Nu följde ett vålsamt tumult inne i björnidet, där björnens vrålande ackompanjerades av hundens skällande. Under tiden hade far och son på betryggande avstånd ställt sig färdiga med gevären i skjutställning. När så ljuden omsider tystnade, förstodo jägarna att hunden dukat under för övermakten och i nästa stund kom björnen ut ur idet medförande den livlösa hunden, som han hastigt slängde ifrån sig. Därefter reste han sig på bakbenen och kisade glimmerögd ut i det dävna höstljuset på de två förmätna människobarnen, som stodo där med lyftade gevär. Så small skotten och björnen famlade med ena labben mot ögat i vars närhet troligen ena skottet gått in. Därpå rusade han på Anders som hastigt vek undan. Fadern hade så fort som skotten gått, tagit till björnspjutet, men han behövde aldrig använda det. Björnen segnade sakta ner och blev liggande orörlig.

Till den historien hör också att när Erik Andersson med sonen Anders återvände till björnidet vid Svarttjärnflon med häst och släde för att forsla hem bamsingen, nekade hästen, en äldre märr, att gå ända fram till den dödade björnen, utan stannade på behörigt avstånd, fnysande och skälvande som av björnfrossa. Tydligen skrämde björnens vittring den gamla märren som förut varit i beröring med björn. Jägarna fingo vända om hem och denna gång ta en unghingst, men nu gick det bra utan friktioner. Den andra historien som bevarats är påförd Anders Ersson "Björnskjutar ́ n”. Den omtalar huru Anders på förhösten varit ute i "fårskog" dvs letat fåren som under sommaren fått gå fria ute på skogen. Som vanligt under sina skogsturer har han bössan med och när mörkret inbryter befinner han sig öst på Nyfäbodberget, där han gör upp en nying och bereder sig att övernatta. Bäst han sitter där och mumsar på sin medhavda matsäck, kommer en ung, vacker kvinna fram till elden. Hon påstår att den gode Anders slagit läger på ett olämpligt ställe och i vägen för henne. Skulle han vilja flytta på sig, skall han i vederlag få skjuta en riktigt fin gris!

Anders är inte nödbedd; han flyttar på sig och sina pinaler likaså nyingen, och därefter slumrar han in på granrisbädden och sover lugnt resten av natten. Vaknar när solens första strålar börjar sila fram mellan trädstammarna. Och där i en glänta strax framför honom ser den nyvakne och förvånade Anders huru en björn stillsamt står och bligar på honom. Det är bara att gripa tag i bössan, och inte ens nu då Anders siktar på nallen, flyttar denne på sig. Redan vid första skottet segnar bamsen ner i riset, och en lättare björnjakt vet sig "björnskjutar'n" aldrig ha upplevat. Men han förstår att det är skogsfruns tack för att han flyttade på sig kvällen före. Björnen var alltså "grisen" som skogsfrun lovade.

Den här typen av sägner där en jägare blir antastad av endera skogsfrun eller någon ung, vacker vitterkvinna, har många paralleller och föreligger i flera upplagor, såväl inom som utom bygden. Bl a har jag hört och upptecknat flera liknande inom gamla Ådalsliden. Det är bara den skillnaden att betalningen för begäran växlar. För det mesta gäller det björnen som utgör tack-betalningen, men även skogsfågel, älg och hare har förekommit.

Det är redan nämnt att Anders Ersson, "Björnskjutar'n" dog i unga år, nämligen den 11 oktober 1806 bara 35 år gammal. Vid det laget hade han dock hunnit vara gift i 9 år och hade 4 barn. Därav som yngst sonen Erik f 1803 som i sinom tid övertog gården och bar släkttraditionerna vidare. Då Anders dog gifte änkan, Anna Greta Jakobsdotter, om sig med den något yngre drängen Johan Mauritzson, legendarisk under bygdens egna dialektiska namn "Järn Magres'n", forsrännare, spelman, hästtämjare och jägare.

Om Björnskjutar'n är till sist att säga att traditionen också tillför honom en speciell skjutskicklighet som av bygdens andra jägare endast torde kunna jämställas med vargjägaren Anders Hansson Hellman, en av de tre legendariska Hans Ers' pojkarna i Moflo.

Till sist också något om Björn-Ecks personalia enligt vad kyrkoböckerna har att förtälja. Husförhörsboken omnämner honom både som kyrkvärd och ålderman och ett sockenstämmoprotokoll berättar huru han i sextioårs- åldern blivit överfallen och illa slagen av en annan bonde i Moflo, Hans Pehrsson Myrholm, som var i 40-årsåldern. Någon egentlig orsak till överfallet anges inte i protokollet, men den diplomatiske nämndemannen Hans Ersson dä i Häxmo, lyckades mäkla fred mellan de två. Konstigt nog omnämnes ej heller någon ersättning i en eller annan form till den överfallne, som säges en längre tid ha fått begagna två käppar när han skulle förflytta sig.

Björn-Eck' avled 92-årig år 1831 hos sin i Häxmo gifta dotter Christina f 1774, maka till bonden Hans Ersson Hägman, och en dotter till dem blev hustru till prästen Nils Frisendahl och en annan till den bekante bonde- konstnären Zachris Pehrsson i Lidgatu.

Här kommer lite fakta om Johan Mauritssons första hustrus första man och barn.
Anders Eriksson var född 1771 8/2 i Moflo, Ådals-Liden sn. Han gifte sig 1797 5/11 med Anna Greta Jakobsdotter. Hon var född den 1775 17/3 i Rå, Ådals-Liden sn. Anders övertog sin faders hemman i Moflo, Ådals-Liden sn, där han var bonde. Han dog den 1806 11/10 i Moflo av tvinsot. Anna Greta gifte då om sig 1808 12/2 i Ådals-Liden sn med drängen Johan Mauritsson. Mer om dem kommer i ett senare blogginlägg.

Anders och Anna Gretas barn:

d. Anna Stina född den 1798 15/9 i Moflo, Ådals-Liden sn. Gift 1827 18/3 i Ådals-Liden sn med Sven Andersson (1804-1887). Makarna flyttade 1841 till Forsmo, Ramsele sn. Anna Stina dog där 1884 4/1. 

d. Ingrid Maja född den 1801 6/3 i Moflo, Ådals-Liden sn. Gift 1829 13/11 i Ådals-Liden sn med Per Nilsson (1804-1868). Hon dog 1870 30/5 i Gåreleselet, Junsele sn.

s. Erik född den 1803 9/9 i Moflo, Ådals-Liden sn. Gift 1829 25/3 i Ådals-Liden sn med Anna Greta Persdotter (1810-1875). Erik var bonde i Moflo och dog där 1858 5/6. 

d. Kajsa Greta född 1805 27/12 i Moflo, Ådals-Liden sn. Gift 1827 21/10 i Ådals-Liden sn med Hans Hansson Näslund (1790-1880). Hon dog 1832 17/11 i Näsåker, Ådals-Liden sn. Hans gifte om sig 1833 7/10 i Resele sn med Stina Greta Olofsdotter (1805-1889). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar