tisdag 5 december 2023

De första nybyggarna

Hur ligger det då till med Pauls berättelse om nybygget och Johan Mauritsson? Började med att leta en nybyggeresolution för att försöka bekräfta att Johan hade lämnat in något för nybygget redan i slutet av 1700-talet men där har jag ännu inte lyckats hitta något (men det är ändå inte omöjligt att det finns). Kollade istället i mantalslängder och den första som Forssmo (stavas med två s) finns med är i längden 1824 (ej tillgängligt på nätet utan från eget foto).

Här finns det ju faktiskt två stycken nybyggare under Forssmo. Överst står Nils Moberg och sedan därunder Joh Mauritsson. Det finns också en Lars Pehrsson som står ovanför dessa två som möjligen kan vara nybyggare där också.

Går vi vidare i mantalslängden för 1825 så finns dessa tre personer med även då och här kan man se att Lars skall vara född 1792 och hans hustru 1793. Där finns också en dräng Anders som är född 1800. Sedan därunder finns Nils och Johan med. Nils skall vara född 1794 och hustrun 1793. Dessutom finns en Carin född 1791.

Nu är vi framme i mantalslängden 1826 och nu ser det ut som att Lars Pehrsson hör hemma i Lillterrsjö istället för i Forsmo. Nils Moberg finns kvar med hustru och även Johan och nu är även sonen Jacob född 1810 noterad. En fråga som återstår att utreda är om Lars först bott i Forsmo och sedan flyttat till Lillerrsjö till denna längd eller om han hela tiden varit i Lillterrsjö även i de första två längderna.
 
Mantalslängden 1827 så är det Nils och Johan som är noterade. Den förste som nyb och den andre utan titel. Hos Nils finns en Christoph född 1811. Oklart vem det är. Johan har också hustrun född 1775 och dottern Brita född 1808 noterad.

1828 så finns Nils med men är struken så det tyder på att han inte finns kvar på sitt nybygge men är det verkligen riktigt? Vi skall se längre fram att han fortfarande finns kvar i kyrkobokföringen. Johan är med och vi får nog tolka titel som nybyggare på honom. Hustrun född 1775 och sönerna Jacob född 1810 och Jac. född 1812.

Nu har vi hunnit fram till 1829 och här finns bara en nybyggare kvar och det är Johan Mauritsson. En Nils Moberg återfinns i Imnäs under nr 2.

Enligt vad man kan se här i mantalslängderna så var de första nybyggarna i byn inte bara en utan två, Nils Moberg och Johan Mauritsson. Möjligen fanns en Lars Pehrsson också i början. Bara att leta vidare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar