fredag 8 december 2023

Landet koloniseras II

Som jag skrev i mitt blogginlägg igår så var första noteringen om Forsmo 1827 men finns det något annat som kan ha en koppling till Forsmo? Genom att tita på vad som står om Imnäs som är grannbyn så hittade jag följande i samma bok (Landet koloniseras). 


1823 December 24 sid 165 bild 84 Nr 114 

K B I Wästernorrlands Län Utslag, uppå Per Hinderssons, Erik Olofssons och Hans Erssons i Imnäs, Ramsele Socken, gemensamt gjord ansökning om tillstånd, att, emot afrad till Kungl. Majt och Kronan, få till mutlbete och Slottesland begagna en odisponerad Krono Allmännings tract i berörde Socken, emellan Imnäs och Söderforss skatteskogar, Lidens Sockens råskillnad och Jan Mauritzons i Moflo insynte afradsland. I anledning hwaraf, kronofogden i orten, med biträde af Twänne Nämndemän, efter förut skjedd behörig pålysning den 29 sistledne September, syn och undersökning å stället förrättat; Gifet Hernösand i Lands Contoiret den 24 December 1823.

Sedan Sökanderne medgifwit Imnäs hemmansägare lika delagtighet uti det begärde afradslandet, har detsamma blifwit utwist emellan Imnäs och Söderforss skatteskog och mulbetesmark samt Nils Erssons i Söderforss och Anders Pehrssons i Holaforssen äfwensom Jan Mauritzons i Moflo utsynte afradsland; skolandes denne tract, som utgöra återstoden af härwarande Krono Allmänning till en ungefärlig widd af en qvadratmil, wara af en ganska mager beskaffenhet, med få mulbetes tillfällen och största delen af skogmarken bewuxen med Berg Tall.

Och emedan ingen erhindran häremot blifwit gjord; Ty pröfwar K B skäligt att till Imnäs samtlige Byemän, att, emot erläggande ifrån och med nästkommande år, af Fem marker Smör i årlig afrad, få som mulbetesland gagna och innehafwa denne nu beskrefne Krono Allmännings tract; dock förbehålles Kronans fria dispositionsrätt deraf i framtiden.

Till behörigt anteknande bör en bewittnad afskrift häraf Häradsskrifwaren i orten fordersammast tillställas. År och dag etc.

H M: M S:

Här finns alltså Johan Mauritsson nämnd och att han ansökt om nybygget i Forsmo redan då.


1822 September 14 sid 126 bild 65 Nr 89

Uppå Nils Mobergs från Imnäs, Ramsele Socken, ansökning om Införsel uti den tredjedel af Marcus Johanssons i Moflo afradsland wid Imnäs och Forssnäs skatteägor, som han genom afhandling den 10 sistlidne Augusti sig förwärfwat;

Utslag.

Som Johan Markusson i Moflo, Ramsele Socken, genom i afskrift bilagde behörigen bewittnade afhandling af den 10 Augusti, till Sökanden Nils Moberg, upplåtit en tredjedel af det honom uplåtne afradsland wid Imnäs och Forsnäs Skatteägor; Altså pröfwar K B skäligt bewilja Moberg införsel uti ifrågawarande andel, på de wilkor och med de rättigheter, som Johan Markusson densamma förut innehaft. Hernösand i Lands Contoiret den 14 September 1822. 

H M: M S:

Här kommer Nils Moberg in som en ägare till en tredjedel av nybygget. Köper av Marcus Johansson. Här är det lite förvirrande att det står både Marcus Johansson och Johan Markusson då jag tycker att det borde vara Johan Mauritsson. Kan nog säga att Johan Mauritsson hade nybygget senast 1823 men troligen tidigare. Mantalslängder finns bara till 1820 digitalt men där finns varken någon Marcus Johansson eller Johan Marcusson. Det skulle alltså kunna vara en felskrivning så att Johan Marcusson skulle kunna vara Johan Mauritsson. Något att försöka gräva vidare i men det får bli en uppgift för senare (om inte någon kan komma med en lösning?).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar