onsdag 6 december 2023

Forsmo i kyrkoböckerna

I gårdagens inlägg kom jag fram till att det kan finnas två eller möjligen tre personer som kan vara de första nybyggarna i Forsmo. Nästa steg blir att titta i kyrkoböckerna för att se vad som står där.

Den första husförhörslängden där Forsmo finns med i är Ramsele AI:4 (1818-1827). Byn finns på en sida nämlingen sidan 176 och där finns överst:

Nils Moberg med familj. Trots att längden börjar 1818 så är Forsmo påbörjad med första året 1824. Det tyder på att det var det året som det kom nybyggare till byn och det överensstämmer också med mantalslängderna som jag skrev om igår.Förutom Nils finns hans hustru och de äldsta barnen. Lite längre ner på sidan finns en dräng Christofer Pehrsson född 1811. Han fanns också med i mantalslängden hos Nils men där bara med förnamn.

Längre ner på sidan hittar vi Johan:

Här ser man att Johan och hans familj har datum införda från den andra kolumnen, dvs från 1825. Detta tyder på att Nils kanske var lite före Johan till byn. Med här finns också Johans hustru Anna Greta och alla fyra barn till dem (hustrun hade varit gift innan och hade flera barn i sitt första äktenskap).Vi kan också se att alla barnen var födda innan familjen flyttade till Forsmo.

Första födelsenotisen som finns från Forsmo och det är när Nils Mobergs tvillingdöttrar föds 1825.

Och den första notisen i dödboken är begravningen av hans dödfödda dotter och det är också från 1825.

Hur var det då med Lars Pehrsson? Ja någon sådan person hittar jag inte i Forsmo i husförhörslängden.

Men jag hittar en Lars Pehrsson som är bosatt i Lillterrsjö och har noteringar för husförhör och nattvard från 1824, så vi kan nog fastslå att han inte var bosatt i Forsmo.

De två första nybyggarna verkar alltså vara Nils Moberg och Johan Mauritsson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar