torsdag 7 december 2023

Landet koloniseras

Stiftelsen Ramsele Sockens Forsknings och Donationsfond har gett ut en bok som heter Landet koloniseras. Det är avskrifter av Landskontorets resolutioner 1762 -1830 samt åren 1864 och 1868. Bengt Erik Näsholm är författaren till boken. Han är den som gav mig jobb på SVAR en gång i tiden så att jag kunde jobba med min stora hobby släktforskning. Så här ser boken ut.

Längst bak i boken finns ett byregister och jag har nedan gjort avskrifter av de tidigaste notiserna om Forsmo och de följer här nedan:

1827 Februari 17 bild 34 Nr 23

Uppå Johan Mauritssons i Forsmo och Ramsele Socken, ansökning, att till utredande af twisten emellan det af honom derstädes sökte Nybygge och Imnäs Byemän angående någre Slotteslägenheter Afwittrings eller någon annan Landtmätare måtte förordnas, att tracten på dess kostnad? På första barmark affatta.

Något särskildt förordnande kan icke ega rum, utan eger Sökanden, att afbida Afwittrings förrättningen i Socknen i den ordning Afwittrings Landtmätare kan hinna dit ankomma och affattningen derstädes försiggå. Hernösand i L Cont den 17 Februari 1827.

HM:    MS:


1827 Augusti 13 bild 83 Nr 106

Uppå Johan Mauritssons i Forsmo Ramsele Socken, ansökning, om tillstånd, att att emot åtnjutande af frihetsår, få till särskildt nytt hemman uparbeta det afradsland emellan Imnäs och Forsmo skatteskogar å Krono Allmänningen i berörde Socken, som, genom K B Utslag den 11 November 18..? blifwit Sökanden till begagnande uplåten; hwarom, sedan delagtighet i denna tract under den 10 Junii 1825, till en tredjedel medgiwits Nils Moberg derstädes, derom Kronolänsmannen Jacob Lidbom Med biträde af Twänne Nämndemän, efter förut skjedd behörig pålysning, den 30 i samma månad, provisionel syn och undersökning å stället förrättat, hwarefter enligt föreläggande, Byemän, Imnäs förklaring i målet inkommit, gafs på ett om acten

Utslag

Som Afwittringsförrättningen i Ramsele Socken nu mera tagit sin början och fortgår; Altså kan K B för det närwarande med detta mål ej taga någon annan befattning än att förwisa detsamma till berörde förrättning, som eger, att dermed förfara i öfwerensstämmelse med Kungl Majts Nådiga Afwittrings Stadga den 10 Februarii 18224, hwarefter K B, i ett sammanhang med Afwittrings werket för hela Socken, sig widare och slutligen härutinnan utlåta will. Hsd. I L Cont. Den 13 Augustii 1827.

Abs Cub

S H: S S:


1827 October 16 bild 115 Nr 149

Uppå Johan Mauritssons i Forsmo, Ramsele Socken, ansökning om tillstånd till särskildt nytt hemmans uparbetande å en tract af Krono Allmänningen därstädes, gränsande Forssnäs Byeskog samt Sockne linien emellan Ramsele och Liden;

Utslag:

Som afwittringsförrättningen i Ramsele Socken tagit sin början och fortgår samt K B således med detta mål för det närwarande ej kan taga någon afgörande befattning; Ty varder det samma till berörde förrättning förwist, som, till K B widare bepröfwande, eger att därmed förfara efter befinnande förhållanden och i öfwerensstämmelse med Kungl. Majts Nådiga Afwittrings Stadga den 10 Februarii 1824. Hsd i L Cont. Den 16 October 1827.

H M: M S:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar